Köpa ett semesterboende

Om du älskar en plats och vill besöka den varje år, kan du spara pengar genom att investera i ett andra boende. Då har du alltid någonstans att bo när du vill besöka din favoritplats på jorden. Då är ju frågan hur du hittar rätt boende och vad du ska tänka på när du köper?

Delat boende

En av de smidigaste lösningarna för att köpa ett hus eller lägenhet där du egentligen inte har råd, är genom delat boende. Du köper in dig i en liten bostadsrättsförening där alla har tillgång till huset, stugan eller lägenheten. Ni betalar en lika stor avgift och kan boka in era nätter där. I fjällvärlden kan du hitta många delade boende där föreningen eller företaget sköter om städning och skottning. Eftersom den inte är bara din måste du förstås anpassa dina semestrar efter flera andra ägare, det kan vara svårt att boka in varje julafton eller sportlov i stugan men bokningarna ska också vara rättvisa. Läs igenom kontraktet innan och prata gärna med de andra delägarna, se till att bli insatt i hur det fungerar. Efter genomfört köp är du stolt delägare av drömboendet. Du behöver bara åka dit och njuta!

Köpa utomlands

Är du intresserad av ett hus på den australienska prärien eller vid en strand i Thailand ska du prata med lokalbefolkningen. Fråga runt efter vilka platser som är populära, du vill inte ”fynda” ett hus i ett dåligt område eller en plats som drabbas av monsuner och översvämmas varje år. Den lokala kommunen kan också hjälpa dig på traven hur du hittar rätt hus. Här är det viktigt att läsa på om landets lagar när det kommer till köp och ägande. I Thailand kan inte utlänningar äga mark, endast bostäder. Du kan därmed äga ditt hus men måste leasa marken som den står på, ungefär som när du köper en bostadsrätt i Sverige.