Några snabba tips inför Australienresan

Australien är en populär destination och det är många svenskar som har funderat på att besöka landet. Går man själv i liknande tankar är det bra att veta ett och annat innan man sätter igång.

Det enorma avståndet

Skulle man dra en linje från Sverige till den exakta motsidan av jorden hamnar man någonstans mitt i Still havet. Men en av de närmaste landmassorna till den punkten är faktiskt Australien. Fågelvägen från Stockholm till Sidney är hela 15 610 km lång och restiden beräknas vara strax över 18 timmar. Att vara fast på ett plan så länge kan vara en frustrerande upplevelse, speciellt om man aldrig upplevt en riktigt lång flygresa förr.

Omvända årstider

Varje gång man reser till södra halvklotet är det värt att tänka på att när vi har sommar har de vinter. Ju närmare man kommer till ekvatorn desto mindre roll spelar detta visserligen, men så långt söder som Australien gör detta helt klart skillnad. Reser man till Australien under den svenska sommaren kan temperaturen vissa populära städer ligga mellan 5-15 grader.

Angående visum

Vi svenskar kan besöka väldigt många länder med bara vårt pass. I januari 2019 bedömdes det svenska passet vara det femte bästa i världen med tillgång till hela 187 länder. Men åker vi till Australien behöver vi även ett visum. Detta är inte för att Australien har något emot just svenskar; alla som inte är medborgare i Australien behöver ett visum för att komma in. Det finns flera olika visum beroende på syftet av sitt besök och det gäller att ansöka om det mest passande.

Om olyckan är framme

Skulle man råka ut för en olycka i Australien och skulle behöva sjukvård finns det ett avtal kallat Reciprocal Health Care Agreement som betyder att man har rätt till gratis akutsjukvård på statliga sjukhus på samma villkor som landets medborgare. Allt man behöver göra är att visa upp sitt pass på sjukhuset och säga att man ber om vård ”under the reciprocal health agreement between Sweden and Australia”. Detta avtal täcker dock inte ambulanstransport, vilket kan bli riktigt dyrt om man inte sett till att fixa en bra reseförsäkring.