20 Dec 2011

Med tanke på vad som hände sist

No Comments Random
Med tanke på den skyhöga mobilräkningen jag åkte på sist när jag var i Australien så kan jag tipsa om att läsa igenom nedanstående information från Konsumenternas tele-, tv- & internetbyrå (KTIB) innan du tar med dig mobilen och använder den utomlands.

I samband med en resa utomlands finns det flera saker som är viktiga att tänka på för att undvika onödigt höga räkningar. Det finns regler framtagna för vad mobiltjänster maximalt får kosta inom EU. Detta takpris används också i en del europeiska länder som inte är med i EU. Utanför Europa är det dyrare att använda ett svenskt abonnemang. När du reser in i ett land som tillämpar reglerna ska operatören i hemlandet skicka ett SMS med information om priset för att ringa och ta emot samtal samt skicka SMS i det besökta landet. 


FÖRE RESANTa reda på vad det kostar att använda mobilen utomlands

Att ringa med mobiltelefonen i utlandet kostar oftast mer än när du ringer inom Sverige, ibland är skillnaden mycket stor. Inom Sverige betalar du normalt endast för samtal som du ringer upp men i utlandet betalar du bland annat både för ingående och utgående samtal.

Information om vilka operatörer som finns i utlandet och vilka priser de tar bör du kontrollera med din svenska operatör innan du reser. Kontrollera vad det kostar att ringa och svara på samtal i utlandet, skicka SMS och MMS med mera.

Kreditspärr
Operatören är skyldig att erbjuda en spärr om du överskrider ett visst belopp, en kreditgräns. Beloppet för kreditgränsen, det vill säga taket för hur mycket du kan ringa för, bestämmer du på förhand med operatören. Operatören förbinder sig då att stänga abonnemanget om kreditgränsen överstigs eller meddela dig att du uppnått beloppsgränsen utan att spärra abonnemanget.

Är din mobiltelefon operatörslåst?
Det kan löna sig att köpa ett kontantkort i det land du reser till, men då måste du innan resan ta reda på om din mobiltelefon är låst till din operatör. Om mobiltelefonen är operatörslåst kan du inte använda ett utländskt kontantkort i den.

Kontrollera tjänster med automatisk uppdatering
Vissa mobiler med inbyggd webbläsare kopplar med jämna mellanrum upp sig automatiskt mot Internet för att söka efter till exempel ny e-post (detta kallas även för ”pollning”). Kontrollera om den funktionen är aktiverad på din mobil och stäng av den om du inte önskar att detta ska ske. Annars debiteras du för datatrafik vid varje sökning. Om du ändå vill använda dessa tjänster när du är utomlands bör du vara medveten om att det kan bli dyrt.

Förbered röstbrevlådan (mobilsvar)
Utomlands kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar. Vill du undvika kostnader för debitering av mobilsvar kan du stänga av tjänsten tillfälligt. Kom ihåg att göra det innan du reser utomlands. Det räcker inte med att endast stänga av mobiltelefonen när du kommit utomlands eftersom telefonsvararen då fortfarande är aktiverad.

Kontrollera täckningen i det land du ska besöka
Om du har en 3G-telefon och reser till ett land där operatören inte har avtal med en operatör för 3G-täcking kan du ställa om din telefon till GSM-läge. Du riskerar annars att inte kunna använda din telefon.

Ta med dina personliga koder
Ta med PIN- och PUK-koderna ifall du exempelvis tappar mobiltelefonen eller om den blir stulen. Tänk på att inte förvara koderna tillsammans med telefonen.


UNDER RESANKontantkort i utlandet
Ett alternativ kan vara att köpa ett kontantkort i utlandet. Det förutsätter dock att den mobiltelefon som du använder inte är låst till din svenska operatör. Använder du ett kontantkort betalar du inget när du blir uppringd och kan begränsa kostnaden till den summa kortet är laddat med. Notera att du får ett annat nummer till din mobiltelefon om du väljer ett utländskt kontantkort.

Gör ett manuellt val av utländsk operatör

I din mobiltelefon kan du göra ett manuellt val av den utländska operatör som har det bästa priset.

Spärra SIM-kortet vid stöld av mobiltelefonen
Tänk på att omedelbart spärra SIM-kortet och polisanmäla en stöld av mobiltelefonen. På så sätt minskar du risken att drabbas av höga kostnader på grund av att någon annan ringer eller surfar med din stulna mobil.

Kreditspärr

Observera också att en kreditspärr inte säkert slår till vid det belopp som du har bestämt om du befinner dig utomlands. Uppdateringen av samtalskostnaden sker kontinuerligt men för vissa typer av tjänster, till exempel mobilsamtal till och från utlandet och betalteletjänster, kan uppdateringen ta längre tid eftersom det blir en fördröjning från att du använt tjänsten till dess att din operatör får uppgifter som ligger till grund för din faktura. Din operatör saknar då möjlighet att omedelbart spärra ditt abonnemang när kreditgränsen uppnåtts.

MMS och annan datatrafik
Ifall du skickar MMS i utlandet kan du, förutom en fast kostnad, också debiteras för datatrafik. Om det är mycket trafik i näten kan ditt meddelande hamna i kö och generera datatrafik med tillhörande kostnad.

Tänk på att datatrafik utomlands har högre kostnad och att trafiken faktureras i efterskott samt att datatrafik i utlandet normalt inte räknas till datamängden som ingår i din månadsavgift.

Undersök därför kostnaden för datatrafik med din operatör innan du reser utomlands och var vaksam på att det kan komma att kosta mycket mer än om du använder motsvarande tjänster när du är i Sverige. Kunder som befinner sig i ett annat EU-land ska dock få ett meddelande med uppgift om priserna för datatrafik. Läs också mer om spärr för datatrafik nedan.

Spärr för datatrafik
Sedan den 1 mars 2010 behöver alla operatörer erbjuda sina kunder en kostnadsfri spärrfunktion för så kallad roaming av datatrafik inom EU.

Spärren innebär att du som aktivt har valt denna tjänst ska få ett meddelande om summan närmar sig en gräns på 50 Euro exklusive moms per månatlig faktureringsperiod. Alternativt när datavolymen motsvarar den summan. Om du då vill fortsätta att använda tjänsten behöver du meddela det till din operatör. I annat fall ska tjänsten bli spärrad.

Från och med den 1 juli 2010 ska denna spärrfunktion tillämpas automatiskt för alla. Gränsen ska då vara maximalt 50 Euro om du inte själv har valt en annan gräns. Var uppmärksam på att den nya spärren endast gäller inom EU och att du själv behöver aktivera den fram till den 1 juli då spärren blir automatisk.

Var observant ombord på fartyg
Du bör vara observant om du använder mobiltelefon ombord på båtar och färjor. Vissa rederier använder satellittelefon när täckningen från basstationerna på land inte längre räcker till. Priserna är då betydligt högre än normalt.


EFTER RESANStarta om mobilen
När du kommer tillbaka till Sverige bör du tänka på att snabbt sätta på din avstängda telefon. Då uppdateras mobilen i det svenska mobilnätet och du slipper onödiga vidarekopplingar via utlandet. Anledningen till att detta annars kan ske är att din telefon var uppkopplad mot det utländska nätet senast den var påslagen.

Slå på mobilsvar och ändra tillbaka inställningar
Om du har kopplat ur mobilsvar behöver du aktivera det igen när du kommer tillbaka till Sverige. Ändra även tillbaka inställningar såsom avstängd röstbrevlåda, spärrade samtal eller omdirigeringar av inkommande samtal.

written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
No Responses to “Med tanke på vad som hände sist”

Leave a Reply

*