04 Oct 2010

National Cinnamon Bun Day

3 Comments Recipes, Typically Swedish

Did you know that today, October 4th, it’s the National Cinnamon Bun Day? It might seem like a peculiar holiday but here in Sweden it’s pretty well known and appreciated. The day was founded back in 1999 to give attention to the cinnamon bun, a beloved icon of Swedish cuisine and in the Swedish culture.

Swedish Cinnamon buns are a bit different from example American cinnamon buns. We use cardamon in our dough and they are baked in a very hot oven for only a few minutes. This makes them light and fluffy with a nice brown surface without getting dry or overbaked. They’re also always baked in individual paper cups (a bit like lower muffin cups). Also Swedish buns are never glazed, they’re just covered with pearl sugar.

The kitchen is not finished enough for me to be able to bake any buns this afternoon but to celebrate the day I’ll give you a recipe for Swedish Cinnamon Buns instead. (The recipe is collected from Anne’s food.)This recipe differs slightly from others I have used. First and foremost, it uses more yeast than others, and it has a pre-rise at a batter-like stage before it becomes a dough. This makes them more fluffy. Te recipe uses raw unrefined sugar (or possibly demerara or muscovado sugar) which gives the dough a slightly darker colour and a less sweet taste.

Makes about 40 buns

80 g fresh yeast
2 eggs
500 ml finger-warm milk (2 cups)
1 kg wheat flour
200 g raw unrefined sugar
150 g butter, softened
1 tsp salt
2 tsp cardamom

Filling:
80 g butter, softened
raw unrefined sugar
cinnamon

Decoration:
1 egg, beaten with 1/2 tsp water, and a tiny pinch of salt
pearl sugar

Crumble the yeast into a bowl. Add some of the lukewarm milk, and stir until the yeast is dissolved. Add the rest of the milk, half of the flour and both of the eggs. Leave to proof, covered, for one hour.

Add the rest of the flour, the sugar, salt, cardamom and butter. Work into a smooth and silky dough. Here’s when you might need a bit more flour. Transfer the dough to a clean bowl, cover and leave to proof for 30 minutes.

Divide the dough into two. Roll out each part to a large rectangle. Spread with butter, and sprinkle with sugar and cinnamon. Roll each rectangle into a tight roll, starting at the long edge, and cut each roll into about 20 pieces. Place each piece in a paper cup on a baking sheet (covered with parchment paper so you won’t end up with a mess), cover and leave to proof for 30 minutes.

Beat the egg with a pinch of salt and 1/2 tsp of water, and brush this carefully on the buns. Finish by a light sprinkling of pearl sugar.

Bake at 250°C for 6-8 minutes, until they’re as golden as you like them.Om du bor i Sverige har du väl inte missat att det idag, den 4 oktober, är Kanelbullens dag. Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet, för att fira deras fyrtioårsjubileum. Syftet var att hylla den svenska hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk.

Eftersom köket inte är tillräckligt färdigt för att tillåta bullbak i eftermiddag bjuder jag istället på ett recept på äkta svenska kanelbullar. Receptet är baserat på ett recept från boken Bara bullar av Åsa Swanberg.

ca 40 stycken

80 g jäst
2 ägg
5 dl ljummen mjölk
ca 1 kg vetemjöl (drygt 15 dl)
200 g råsocker (2 dl)
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 tsk kardemumma, mald

Fyllning:
80 g smör, rumsvarmt
råsocker
kanel

Pensling:
1 ägg, vispat med 1/2 tsk vatten och en gnutta salt
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av den ljumna mjölken och rör tills jästen löser sig. Rör sen ner resten av mjölken, hälften av mjölet, och äggen. Jäs under duk i en timme.

Tillsätt resten av mjölet, råsocker, salt, smör och kardemumma. Arbeta till en smidig deg. Du kan behöva ha i lite mer mjöl, du märker om degen är för kladdig. Flytta den färdiga degen till en ren bunke, och låt jäsa under duk i 30 minuter.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på smör, och strö över råsocker och kanel. Rulla ihop från långsidan, och skär varje rulle i ca 20 bitar. Lägg i pappersformar som du ställer direkt på en plåt, eller med bakplåtspapper under för att undvika kladd. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

Vispa ägget med en gnutta salt och 1/2 tsk vatten, och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker.

Grädda i ca 250°C i 6-8 minuter.

Tags: , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

3 Responses to “National Cinnamon Bun Day”

  1. Reply Linea says:

    Åh vad ditt engagemang før svensk kultur och informationsspridning imponerar mig! Sugen på o baka blir jag ju oxå førståss! Kanske ska passa på nær man ligger hemma o vilar upp sig från jobbet… 😉

  2. Reply Anna - Swaussie says:

    Så go du är Linéa! Det är mest för att jag är så vetgirig som jag söker upp infon och så tvingar jag mig…hrmm delar jag med mig av mina nyfunna kunskaper till världen 🙂

  3. Reply Anna - Swaussie says:

    Så go du är Linéa! Det är mest för att jag är så vetgirig som jag söker upp infon och så tvingar jag mig…hrmm delar jag med mig av mina nyfunna kunskaper till världen 🙂

Leave a Reply

*