27 Sep 2010

Glögg

No Comments Typically Swedish

Since I ran into a blog post today letting me know that you can pre-order this year’s annual glögg [glœg] from Blossa I figured I would share this information with you. At the same time it gave me a golden opportunity to explain to you Aussies and other foreign readers what glögg is.

Glögg is a Swedish version of mulled wine for those cold winter evenings. It can be drunk all year around of course but most people strongly associate it with Christmas. It is heated, spiced and sweetened wine, a bit like the German Glühwein.

The main classic ingredients are (usually) red wine, sugar or syrup, spices such as cinnamon, cardamom, ginger, cloves and bitter orange, and optionally also stronger spirits such as vodka, aquavit or brandy. Glögg is generally served with raisins, blanched almonds and gingerbread cookies.

Simon tried it last year but I don’t think he was that fond of it. it has a bit of a special taste so I guess either you like it or you don’t. I on the other hand love it and I can’t wait for glögg season to begin!


Fick information idag om att årets Blossa glögg går att förboka redan nu på bokablossa.nu. Blossa10 kommer som vanligt endast finnas i begränsad upplaga och i år endast i Systembolagets beställningssortiment. Priset kommer vara 89kr.

Blossa firar detta århundradets första decennium med en årgångsglögg i en guldfärgad flaska. För alla glöggsamlare och entusiaster som har väntat på årets smak kan de se fram emot en glögg med mild karaktär och intensiv eftersmak av saffran. Den passar utmärkt med lite sötare tilltugg som mandelmassa och choklad och bryter även fint mot salta tilltugg som ost och nötter.

Förra året utökades Blossafamiljen med ytterligare två varianter lättglögg, smaksatta med lingon och apelsin. Dessa finns i dagligvaruhandel även i år, i en ny uppdaterad design.


Visste du att?

För att utvinna ett kilo torkad saffran går det åt 100 – 150 000 krokusar som måste handplockas och rensas under en kort period. Inte att undra på att saffran är den dyrbaraste av alla kryddor.

 

Tags: , , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts
No Responses to “Glögg”

Leave a Reply

*