27 Oct 2012

Medicare

3 Comments Move to Australia

Det rullar på nu med att organisera allt praktiskt. Jag fick äntligen mitt bankkonto ordnat och mitt bankkort i posten nu i veckan. Så nu kan min lön äntligen gå direkt in på mitt konto istället för på Simons. Känns så skönt att få bli lite självständig igen. 🙂 Igår ordnade jag ju mitt australiensiska körkort och idag har jag lämnat in min ansökan till Medicare.

Medicare är den statliga delen av det australiensiska sjukförsäkringssystemet, ungefär motsvarande svenska landstinget, som ger gratis (eller i vissa fall subventionerad) grundläggande sjukvård till alla australiensiska medborgare. Dessutom subventionerer Medicare även kostnader för receptbelagd medicin. Akutsjukvård, tandläkarbesök, optikerbesök etc omfattas inte av Medicare och inte heller besök på något av alla privatsjukhus som finns i Australien. Därför är det viktigt att du som resenär även har en bra reseförsäkring när du kommer till Australien och om du är bosatt här är det bra att komplettera din Medicare med en privat sjukvårdsförsäkring för att täcka en del av dessa kostnader.

Som turist har du inte rätt att registrera dig hos Medicare om du inte tillhör ett av de 10 länderna som Australien har ett ömsesidigt hälsovårdsavtal med (Reciprocal Health Care Agreement). Sverige är ett av de länderna vilket gör att jag därmed har rätt till Medicare och allt jag behövde göra för att registrera mig var att fylla i en ansökan och gå till mitt närmaste Medicare kontor med mitt pass och mitt visum och lämna in ansökan. Om ca 3 veckor kommer mitt Medicarekort på posten.

Tags: , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

3 Responses to “Medicare”

  1. Reply Malin says:

    Kostar medicare något alls? och alltså måste jag köpa en reseförsäkring ändå även fast jag kan ansöka om ett medicare card? 🙂

    // Malin

Leave a Reply

*