26 Jun 2012

Anmäla flytt, eller inte?

16 Comments Move to Australia

Jag har läst på Skatteverkets hemsida att man om man planerar att bo utomlands ett år eller mer ska anmäla sin flytt. Om jag anmäler att jag emigrerar skrivs jag ju ut från Försäkringskassan till exempel och jag antar att det blir lite krångligare att komma tillbaka hem om jag skulle vilja det. Undrar också lite över vad som händer med min intjänade pension om jag emigrerar, förlorar jag den eller delar av den?

Jag undrar också hur det fungerar om jag inte anmäler att jag emigrerar. Vi har ju sagt upp lägenheten här i Göteborg och jag kan ju inte fortsätta vara folkbokförd på en adress i Sverige där vi inte bor. Är det någon vits att inte anmäla min flytt och så länge folkbokföra mig hos exempelvis min mamma? Hur har ni andra utlandssvenskar gjort?

Tags: , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

16 Responses to “Anmäla flytt, eller inte?”

 1. Reply Annelie says:

  Jag står skriven hos mamma och anmäler ingenting så länge jag inte har permanent recidency. När jag tänker efter vet jag faktiskt inte varför… Min första tanke när jag skulle ta beslutet var No way Jose! Måste komma på varför bara hahaha

 2. Reply Sofie says:

  Jag gjorde det, det är inget problem precis. Det är bara att de ska veta typ, och man får ändå rösta i valen osv. Det är väl mer att det blir lite konstigt att deklarera om du inte har nån inkomst i Sverige, anmäler du att du flyttar så behöver du inte bry dig om deklaration. Om du har CSN får de också uppgifter om adress från Skatteverket så om du betalar tillbaka får du all info till din nya adress utomlands no worries. Hade inga problem att “återanmäla” mig heller när jag flyttade tillbaka till Sverige igen, det tog typ en vecka sen var jag tillbaka i alla register. Så jag ser absolut ingen anledning att INTE flyttanmäla (emigrera officiellt), tycker nästan det är lite löjligt att folk INTE gör det.

  • Reply simon & anna says:

   Tack för inputen. En anledning för oss att vänta skulle väl kanske vara att vi har ansökt om permanent uppehållstillstånd för Simon i Sverige och inte fått beslut ännu. Ser kanske konstigt ut om vi då emigrerar. 🙂

 3. Reply Anders Liljeqvist says:

  Jag ser inga fördelar över huvud taget med att anmäla sig som utflyttad. Som jag förstår det blir man utförsäkrad och eventuell sjukpenning och föräldraledighet brinner inne. Det är också svårt att öppna eventuella abonnemang i Sverige när banker och teleoperatörer m.fl. ser att du inte är boende i Sverige.

  När jag kom hem till Sverige så var det ett problem för mig att fixa bankkort och telefonabonnemang när jag registrerat mig som utflyttad, och det tog en vecka innan jag “fanns” i systemet igen.

  Pensionen finns kvar, men du tjänar inte in några nya pengar när du jobbar i Australien.

  Angående post och folkbokföring så kan du antingen registrera dig som utflyttad och anmäla t.ex. dina föräldrars adress som “särskild postadress”. Då kommer posten dit. Eller så skriver du dig hos föräldrarna så ser det ut som att du flyttat hem och bor där utan inkomst.

 4. Reply Anders Liljeqvist says:

  Den största nackdelen med att anmäla sig som utflyttad till ett icke EU-land är att bli utförsäkrad ur försäkringskassan, och att det är jobbigt att ta sig tillbaka in. Om du redan är nere på 0 i SGI/FGI (sjukpenning/föräldrapenning) och är säker på att du inte oväntat kommer att behöva flytta tillbaka till Sverige så försvinner väl den nackdelen från ekvationen.

  Att deklarera i Sverige från utlandet är lätt med e-legitimation, också om du har 0 i inkomster. Så jag vill vända på frågan; vad är fördelarna med att registrera dig som utflyttad (förutom att skatteverket / försäkringskassan säger att man “ska” det)?

  • Reply simon & anna says:

   Jag har inte stött på några direkta fördelar hittills. Var mer så att jag som plikttrogen svensk trodde att jag var tvungen 🙂 men vi folkbokför oss nog hos mamma tillsvidare. Tack för din input!

 5. Reply Brett Rickards says:

  Hej

  Will have to be in engelska, not fluent yet. I cant read what is written above but am curious to see how its been for you both. I am living with swedish gal in west oz for the past 7yrs, we have flirted with the idea for yrs about moving sweden but work opportunities here have held back the idea until now. WE plan to move next year, well she is going first to establish herself there after notactually living there since she was 19 yrs old.
  We are so apprehensive its been a bit stressful. Our hearts say move and give it a go, and we both know if we dont we will regret it. Do you guys know of any employment agencies that are similar to ours in oz that are in sweden? I am a Refinery Process Operator and she has business/admin Certificate IV and works as a IT Service Coordinator.
  Mikaela is unfamilliar with a lot of things we need to know in sweden, ie,general living stuff as she lived with her mum and never out on her own. Its gonna be a little stressful for her as i will be relying on her a bit which is the oppposite here.

  I dont know i guess i just want to know what i am gonna be in for………can u help?

  • Reply simon & anna says:

   Hej Brett!

   Glad you found the blog and left us a comment. We’ve written a bit about how it has been for Simon to move to Sweden under the category Move to Sweden so go have a look there for some more information. First of all I want to say that I truly love Sweden and I don’t know yet how it will be like living in Australia but I suspect the move will be a bit easier for me than it was for Simon. One of the thing I base this on is that the language has been a big issue for Simon, even though most Swedes are very good at English since we learn it in school from such young ago. Learning the language good enough to be fluent of course will take time and we found it hard to find a job for Simon when he didn’t speak Swedish fluently. There is one main employment agency advertising a majority of the work available in Sweden (called Arbetsförmedlingen). 98% of the ads are in Swedish though which also turned out to be a challenge for Simon.

   Eventually he did end up finding work where he’s been able to speak English (which is both good and bad since he doesn’t practice his Swedish daily). It ended up being in Malmö and not in Gothenburg so he has been commuting weekly for over a year which hasn’t been easy or ideal. I also find it hard to adjust and speak Swedish to Simon since we got to know each other in English and it’s just so much easier having conversations in English. I guess you can call us both a bit lazy. 😉

   I don’t want to advice you not to move to Sweden but I think you can count on it being a challenge. It hasn’t been easy for Simon even if it, in the end, has been a good experience. And honestly it’s been pretty hard for me as well since he’s been relying a lot on me. I suspect that Mikaela will find it pretty tough as well even though she’s Swedish. But having been abroad for that many years I think she’ll experience reversed culture shock even if she’s moving “home”, especially since she hasn’t been having “a grown up” life in Sweden before she left. I suspect a lot of things will be very different from what she’s now used too and how she remembers it.

   I really don’t mean to sound so pessimistic. If this is something you’ve set your heart on doing and have discussed for years I definitely think you should give it a go (I mean you can always change your mind and move back). Just be realistic about the bumps on the road ahead of you and maybe try to start learning the language in Australia this year before you leave. If you haven’t already discovered the Facebook group Swaussie Couples it might be worth joining. I bet there are several people there that has been in your exact position and can give you some more useful advice.

   It ended up being a very long reply and I don’t know if it helped at all. Let us know if you have any other questions and we’ll try to help you out in any way we can. 🙂

 6. Reply Anders Liljeqvist says:

  Brett,

  This might be a good page for you to start planning a move from Oz to Sweden:
  http://www.australiansabroad.com/sweden/

 7. Reply Daniel says:

  Du kan bara få ut del av din intjänade pension om du är bosatt utanför EU. Sök gärna reda på tanten som var bortåt 90 år och flyttade till sonen i Thailand och förlorade sin pension. Det stod om henne på bland annat aftonbladet.
  Då kan det vara en fördel o vara skriven i Sverige för att på något sätt få ut sin pension.

 8. Reply hannah says:

  Jag och min man bor i Indien och jag anmälde mig inte som utflyttad eftersom jag besöker sverige var 6e månad, och då behöver man ju inte det. Sen om man ändrar sig någon gång och vill bo i svetrige igen så är det mkt lättare om man inte är utflyttad.

  • Reply Josefin says:

   …Fast en grej som ingen nämnt här är att om du är skriven i Sverige ska du också betala skatt på det du tjänar i Australien i Sverige. Dubbel beskattning kallas det och innebär att om Sverige har högre skatter än Australien betalar du “mellanskillnaden” till Sverige.

   • Reply simon & anna says:

    Det hade jag ingen aning om Josefin. Men vi har nu anmält oss som utflyttade. När vi nyligen registrerade vår son i Sverige startade Skatteverket en utredning av vår bosättning då han är född här och givetvis inte var registrerad på en adress i Sverige.

 9. Reply Therese says:

  Hej, en gammal tråd men relevant diskussion. Vad innebär det om man inte utförsäkrar sig och har barn? Innebär det att man kan behålla barnbidraget utan att bli återbetalningsskyldig?

Leave a Reply

*