29 May 2012

Förberedelser inför flytt

2 Comments Move to Australia

Att flytta inom Sverige kan vara nog så omständigt men vid en flytt utomlands får ordet flytt en helt ny innebörd. Det är en hel rad av saker att tänka på och fundera över och jag tänkte jag skulle dela med mig av min ständigt växande lista av saker att förbereda. Kanske kan den vara till hjälp för någon som hamnar i samma situation som jag nu är i. Och ser ni som redan gjort en utlandsflytt något viktigt jag har missat får ni naturligtvis hemskt gärna tipsa mig om detta.

Visum

Givetvis måste du ha ett giltigt visum om du vill flytta och arbeta i Australien. I mitt fall sponsrar min nya arbetsgivare mitt visum. Ansökan är inlämnad och jag vet ännu inte riktigt vad som kommer krävas av mig för att det ska gå igenom.

 • Se till att du har ett giltigt pass
 • Skaffa giltigt visum & arbetstillstånd

Boende

Äger du ditt boende eller hyr du bara? I  båda fallen måste du fundera på vad du vill göra, om du ska sälja eller hyra ut. I vårt fall hyr vi och vår lägenhet är uppsagd. Tänk på att det oftast är 3 månaders uppsägning.

 • Säg upp lägenhet
 • Säg upp el (och vatten om du bor i hus)
 • Säg upp hemförsäkring
 • Avanmäl TV avgiften om du betalar någon sådan 🙂
 • Ordna boende i Australien – kan vara svårt eller nästan omöjligt att göra från Sverige men en bra sida att titta på för att iaf bilda dig en uppfattning om utbud och priser är www.realestate.com.au

Tillhörigheter

Personliga tillhörigheter har de flesta mer eller mindre av och vissa saker är förmodligen mer eller mindre viktiga för dig. Så vid en flytt blir det dags att gå igenom dina tillhörigheter och bestämma dig för vad du vill sälja, vad du vill behålla och i så fall om du ska magasinera eller ta med dig. Vi är mitt i processen att kolla upp hur mycket det skulle kosta att frakta ner några personliga saker och lägga upp sådant vi inte vill behålla på Blocket.  Jag upplever personligen att hela processen med att gå igenom mina tillhörigheter är ganska överväldigande och jobbig.

Bredband & telefoni

Även när det gäller bredband och telefoni har du oftast en 3 månaders uppsägning och har du otur (som vi har med vårt bredband) så har du även en bindningstid kvar på ditt abonnemang och måste då betala de resterande månadsavgifterna i klump.

 • Säg upp bredband
 • Säg upp mobilabonnemang
 • Lås upp mobil – om du planerar att använda den i Australien och den är operatörslåst här i Sverige.

Bank

Eftersom jag fortfarande kommer att ha utgifter i Sverige som ex betalningen av mitt CSN lån så tänkte jag behålla mitt svenska bankkonto men för att slippa hamna i samma kniviga situation som sist jag var i Australien (läs om det HÄR) så ska jag komma ihåg att:

 • Ge fullmakt till ex någon familjemedlem

Försäkring & sjukvård

 • Vaccinationer – för Australien krävs egentligen inga direkta vaccinationer men en giltig stelkrampsvaccination och vaccination mot Hepatit A+B kan vara bra att ha.

Myndigheter

 • Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäl din flytt till Skatteverket med blankett  SKV 7665
 • Anmäl din utlandsvistelse till Försäkringskassan på blankett 5459

Övrigt

Att flytta och etablera sig i ett nytt land är ju knappast gratis så se till att ha så mycket sparade pengar du kan innan du ger dig av, det underlättar.

Tags: , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

2 Responses to “Förberedelser inför flytt”

 1. Reply Louise says:

  Hej Anna 🙂

  Jag hamnade såklart här via facebook och ville bara tipsa dig om att alla som bor utomlands kan betala CSN via bank eller kreditkort, dvs VISA eller Mastercard, via “mina sidor” jag och Emil bor ju sen 4 år i Schweiz och det funkar bra, man betalar då kvartalsvis, men kan nog välja att betala årsbelopp också! lycka till med flytten! .. minns du vår lilla katt squeekan förresten? Hon lever ett lyckligt liv hos mina föräldrar i sverige. Tråkigt val att göra , men det enda rätta! Många kramar !

  • Reply simon & anna says:

   Tack för tipset Louise! Ska kolla upp det.
   Visst kommer jag ihåg squeekan 🙂

   Ser ut som ni har det riktigt bra nere i Schweiz, särskilt nu med nytillskottet till familjen.
   Kram

Leave a Reply

*