18 Apr 2012

Reflexskärm

No Comments Photography

Min fotografering av en av mina bästa vänners bröllop i maj kommer allt närmare och närmare och jag börjar bli lite nervös. En sak som jag bestämt mig för att skaffa tills dess som jag inte har är en reflexskärm. Jag har velat ha en, en längre tid och nu känns som ett bra tillfälle att införskaffa en. Har blivit rekommenderad en sida som heter tvspelsweb.se som tydligen ska ha bra pris och service.

En reflexskärm är ett väldigt bra, enkelt och billigt sätt att få dina bilder se extra fina ut! I porträtt får ögonen lite extra gläns och det gör bilden mycket roligare att titta på!

Vad är en reflexskärm och varför använder man den?

Reflexskärmar kommer i olika storlekar, färger och former men de har samma uppgift – att förstärka ljuset, minska skuggor och jämna ut kontraster.

Vilken färg ska man använda när?

Det finns olika färger på reflexskärmarna och de vanligaste är silver, vit och guld. Ofta har reflexskärmen två olika färger, en på vardera sida.

Silver

Används när man vill ha kallare färger i bilden men kan vara störande för modellen och det är direkt solljus då reflexskärmen reflekterar ett ganska starkt ljus.

Vit

Fungerar bra som mildare upplättning när silver är för stark.

Guld

Ger en varmare ton i bilden än både den vita och den silvriga.

Vilken storlek ska jag välja?

Reflexskärmarna kommer i en olika former och en rad olika storlekar. Rund verkar vara den absolut vanligaste varianten, iaf för nybörjare och de större runda är oftast runt 110 cm i diameter.  Tänk på att om du väljer en stor reflexskärm kan det vara svårt att hålla i den själv när du fotograferar och du kan behöva en assistent. De mindre runt 50 cm används bäst när man fotar mindre objekt. Jag har därför bestämt mig för att välja en mellanstorlek och kommer köpa en som är 80 cm i diameter.

Hur ska jag använda reflexskärmen?

Vid starkt och “vanligt” ljus

Sätt reflexskärmen framför motivet som man ska fota och håll skärmen så solstrålarna träffar den och vinkla den sedan så att modellen också får ljuset i ansiktet.

Vid mulet väder

Bäst effekt får du om du vid ansiktsbilder håller reflexskärmen ca 30 cm nedanför modellens haka, då ljusar den upp de annars fula skuggorna under hakan och vid halsen.

Tags: , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts
No Responses to “Reflexskärm”

Leave a Reply

*