09 Mar 2012

Emigrera med din hund – del 3

13 Comments Import your dog, Sverige

Jag har undersökt lite ytterligare vad det som krävs om man vill importera sin hund till Australien och här kommer lite mer information. Jag började mina eftersökningar på Jordbrukverkets hemsida men eftersom Australien är ett land utanför EU måste man själv kontrollera införselkraven och hänvisas vidare till respektive lands informationssidor. För Australien betyder det att man ska titta på DAFFs hemsida (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry).

Kvalificerad

Första steget är förstås, precis som jag skrivit om tidigare HÄR,  att säkerställa att din hund är kvalificerad att importeras till Australien. Som nämnts i det tidigare inlägget är det bland annat ett antal kamphundsraser som inte är tillåtna att importera alls. I vårt fall uppfyller Pollux kraven och är kvalificerad.

Microchip

Ett grundkrav för att få importera din hund till Australien är att den är ID-märkt med ett microchip. Microchipet har ett unikt id-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret. När Pollux var valp var tatueringar fortfarande den vanligaste märkningsmetoden så han har en sådan i sitt vänstra öra. Det räcker dock inte utan han måste få ett chip också om han ska få flytta Down Under.

Hur går det till?

Microchipet injiceras under huden på hunden, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt.

Rabiesvaccinering

Alla hundar måste ha en giltig rabiesvaccinering innan man kan importera dem till Australien. Detta har jag precis insett tar ganska lång tid och jag har också förstått att karantäntiden är beroende på hur tätt inpå resan som vaccineringen gjorts.

Vad är rabies?

Rabies är en allvarlig virussjukdom som även  smittar människor. Viruset angriper det centrala nervsystemet och ger förlamning eller kramp i svalget. Sjukdomen ger även omotiverad aggressivitet och leder senare till döden. Smittan sprids via saliv, bett eller öppna sår.

Hur går det till?

För att påbörja en rabiesvaccination måste hunden vara minst 3 månader. Det räcker ofta att vaccinera bara en gång men vaccinerar man en extra gång ca 3-4 veckor efter första sprutan så får immunförsvaret en påminnelse och skyddet blir därmed lite bättre. Efter att rabiessprutan tagits (eller efter sista, om man tar två) skall man vänta vänta i minst 120 dagar (4 månader) och max 365 dagar för att ta ett blodprov för att analyser halten antikroppar mot rabies. Om nivån (titern) av antikroppar är tillräckligt hög (>0,5IE/ml) är provet godkänt. Beroende på vilket vaccin som används gäller rabiesvaccinationer olika länge. Minst ett år men vissa vacciner räcker i tre år. Vaccinationen måste göras om innan den slutar gälla annars blir man tvungen att börja om från början!

Hur hänger det ihop med karantäntiden i Australien?

Innan din hund släpps ut från karantänen måste det ha gått 180 dagar sedan blodprovet togs. Så om exempelvis blodprovet togs 150 dagar eller mer innan hunden anlände i Australien så måste hunden sitta i karantän under 30 dagar (vilket är minimumtiden). Men skulle det vara så att det bara gått exempelvis 90 dagar sedan blodprovet togs så blir karantäntiden istället 90 dagar.

 

Time from RNATT blood sampling date, prior to arrival in Australia Minimum quarantine period in Australia Total time from RNATT blood sampling date
150 days or more 30 days 180 days
135 days 45 days
120 days 60 days
90 days 90 days
60 days 120 days

*RNATT = Rabies Neutralising Antibody Titre Test

Så för att få den kortaste karantäntiden bör rabiesvaccineringen alltså ske minst 270 dagar (9 månader) innan hunden anländer i Australien. Givetvis kan ju hunden sitta längre i karantän men det är ju inte så skoj för varken hunden eller dig och det medför ju också en extra kostnad. Karantänkostnaden är ca 270 kr ($39) per dag.

Tags: , , , , , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

13 Responses to “Emigrera med din hund – del 3”

 1. Reply Karin says:

  Varför lägger du tid och kraft på detta?

 2. Reply Malo says:

  Jag tycker dina inlägg är väldigt bra! De som ifrågasätter varför du lägger ner tid och pengar har nog inte haft djur. De är en familjemedlem!

  Jag har också haft funderingar på att ta med vår hund till Australien men tyvärr skulle nog kostnaden bli för stor för oss. Dessutom är vår hund elva år i år så jag tvekar att utsätta henne för alla vaccineringar och stressen att flyga osv… Kommer troligen få förlita mig på att hon får ett bra liv här “hemma” med någon. Det är den bittra sanningen och den största bromsklossen till att överhuvudtaget ta steget att flytta “down under” 🙁 Jag har dessutom förstått att det inte är så lätt att leta boende då de flesta inte tillåter djur i fastigheterna.

  • Reply simon & anna says:

   Tack det var snällt sagt! 🙂 Det är verkligen sant att hunden är en familjemedlem. I det här fallet kom kommentaren dock från min mamma som varken vill att jag eller Pollux flyttar. 🙂

   • Reply Malo says:

    Haha! Där ser man. På det lilla viset. Ja det är nog samma med min mamma. 😀

    • Reply simon & anna says:

     Det är nog samma för alla mammor. :O)

     Kul att du hittat in till vår blogg så jag hittade in till din. Såg att ni bott i Australien under en period, har ni alltså planer på att flytta tillbaka?

     • Malo says:

      Ja vi har eventuellt planer om att flytta tillbaka (som mamma inte vet om än ;))
      Min man har fått erbjudande om jobb igen och jag blir färdig sjuksköterska till sommaren så det känns som nu eller aldrig. Men så är det ju det där med hunden och att släppa “livet här hemma”….

      Det är därför jag surfar runt på alla bloggar jag hittar om svenskar i australien 😉

  • Reply Anders says:

   Det är mest Annas mamma som ifrågasätter….

 3. Reply Grant says:

  Det hjälpa kanske inte, men det finns ett alternativ att flyga först till Nya Zeeland, och sedan vidare till Australien. Om 120 dagars väntetid passar inte er. Som jag förstår, behöver Pollux stanna i Nya Zeeland 90 dagar innan han kan flyga till Australien. Men, bara de första 10 dagarna måste finnas på karantän. Sedan kan han bo var som helst som kommer säker att bli billigare och lite mer roligt för honom. När han kommer till flygplatsen in Australien kan ni åka direkt hem med honom utan någon karantänstid.

  När vi tog vår hund från Nya Zeeland till Sverige, gav vi henne rabies vaccineringer två gånger (en vecka mellan). Sedan tog vi en provning 120 dagar (som var minst tiden) efter den andra vaccineringen. Bara för säkerhets skull att det skulle finnas tillräckliga antikroppar. Annars skulle vi ha behövt att börja om igen.

 4. Reply Marie Mattsson says:

  Hej!

  Hur gör man, om hunden är vaccinerad med vaccin, som varar längre än ett år samt att provet efter den vaccinationen påvisat tillräckligt med antikroppar och om emigrationen sker t.ex. mer än ett år efteråt?

Leave a Reply

*