30 Nov 2011

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

3 Comments Recipes

Har fått lite önskemål om att dela med mig av receptet till de mumsiga saffransbullarna så här kommer det.

ca 40 bullar

150 gr smör
5 dl mjölk
½ g (1 paket) saffran
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl socker
13-15 dl mjöl

Fyllning

rivet skal och saften av 2 apelsiner
3 dl russin
100 g rumstempererat smör
1½ dl socker
1-2 msk mjöl
150 g mandelmassa

Topping

1 ägg
150 g mandelspån
3 msk pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret. Häll mjölk och saffran i kastrullen och låt vätskan bli fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan. Blanda ner salt, socker och mjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Låt degen jäsa i ca en timme eller tills den är dubbelt så stor. Häll apelsinsaften i en liten kastrull tillsammans med russinen. Låt koka upp men dra sedan kastrullen direkt från värmen. Låt svalna.

Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Knåda den fast och smidig. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut degen i en rektangel ca 30×50 cm. Rör samman det mjuka smöret,  rivet apelsinskal, socker och riven mandelmassa. Fördela krämen på de två degplattorna. Krama ur russinen och strö dem över mandelmassekrämen. Pudra över 1-2 msk mjöl. Rulla samman från långsidan. Skär rullen i 2-3 cm tjocka skivor och lägg i pappersformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över mandelspån och/eller pärlsocker. Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.

Tags: ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

3 Responses to “Saffransbullar med mandelmassa och apelsin”

  1. Reply Lina says:

    Mm mums, de ser riktigt goda ut. Mamma har skickat ner mandelmassa, så jag får nog ta att provbaka någon dag!

  2. Reply Boel i Sydney says:

    Jag ar inget storre fan av saffran men de dar sag ju jattegoda ut!

  3. Reply Carolina says:

    That looks good but without any swedish, I cannot recreate them at home =0(

Leave a Reply

*