24 May 2011

När ska man resa till Australien?

No Comments Australia

En vanlig fråga jag får är vilken tid på året är den bästa tiden att åka till Australien på. Svaret är egentligen året runt, det beror helt på vad det är du vill se och göra och vilka ställen du vill besöka. Australien är en stor kontinent och klimatet är därför väldigt olika i olika delar av landet och det finns därmed alltid en del av landet, som är helt rätt att besöka oavsett tid på året. Exempelvis avtar regnen uppe i norr nu när hösten och vintern kommer till de södra delarna och australierna själva reser till platser som Darwin och Cairns under juni-september, då klimatet är behagligt varmt och torrt.

Operahuset – en välkänd symbol för Sydney och Australien.

Har du väldigt gott om tid att resa runt, kanske flera månader, är det smart att börja i den änden av landet som har bäst klimat just då. Många kommer exempelvis till Sydney under Australiens sommar (december-februari) då staden bjuder på sol och 25-28 grader. Det kan vara smart att besöka några andra städer i södra delen av landet under denna perioden också, Melbourne får ni ju absolut inte missa! Framåt maj är det mindre blött och varmt i norra delen av landet och det är lämpligt att göra besök i exempelvis Cairns eller Darwin regionerna. Kommer du till Australien under vår sommar är det bara att vända på steken och börja i norr och resa söderut.

Vackra exotiska växter finns det överallt i Australien.

Men det är ju inte alla som har förmånen att kunna resa runt i flera månader. Har du kortare tid till ditt förfogande funkar det naturligtvis bra det med. Men ett minimum på 3 veckor skulle jag rekommendera om du vill se lite mer av landet, det är som sagt väldigt stort och avstånden är långa. En fördel med att åka till Cairns eller Darwin i norra Australien under exempelvis januari är att då är det lågsäsong och därmed billigare, det är lättare att få boende och du slipper att trängas på utflykterna. Tänk dock på att det är regnperiod (oktober-april) och vissa vägar är inte farbara under denna perioden och en del nationalparker är stängda (det går inte att ta sig dit och väl där gör mängden vatten att det inte går att ta sig runt).

Glöm inte heller att du inte kan bada längs med en stor del av Queenslands och Northern Territorys kust under perioden oktober-april pga stingers (mycket giftiga maneter.) Lyckligtvis är Stora Barriärrevet fritt från stingers året om.

Färgglada fiskar och koraller vid Stora Barriärrevet.

Höst (mars-maj) och vår (september-november)

Om inte extremt varmt väder riktigt är din grej kan höst eller vår vara en bra tid att besöka de södra delarna av landet. Adelaide och Perth exempelvis har ett väldigt torrt och varmt klimat på sommaren, vilket kan vara skönt att slippa. Just Perth och de södra delarna av Western Australia är som allra bäst på våren (september-november), då statens berömda vildblommor blommar som bäst och mest.

Vacker strand i Port Noarlunga i Adelaide.

Australisk vinter (juni-augusti)

Detta är den bästa tiden att resa runt i norra delarna av landet. Klimatet och behagligt varmt och torrt och du slipper bortregnade vägar och stängda nationalparker. Nu åker du förmodligen inte till Australien för att åka skidor och ägna dig åt vintersport (det är ju inte det första landet man tänker på när man pratar skidåkning) men Australien har faktiskt fler skidliftar än Schweiz och skulle du vilja testa skidåkning i Australien är det naturligtvis under vintern du ska åka.

Lagunen i Cairns.

written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
No Responses to “När ska man resa till Australien?”

Leave a Reply

*