05 Apr 2011

Almost glass

No Comments Recipes

Italiensk dessert bjöds det på i helgen i form av Semifreddo. Semi freddo betyder halvfryst. Jag har aldrig provat att göra det tidigare men det visade sig att det var väldigt enkelt och gick snabbt. En utsökt dessert redo att avnjutas efter bara några timmar och ingen glassmaskin behövs det heller. Kanon!

Simon var lite skeptisk först när vi förklarade att det nästan var som glass. Han är en stor glassälskare och var inte helt övertygad om att almost glass riktigt skulle räcka men försäkrade oss alla att han hade en plan B redo i form av vanlig glass. 🙂 Plan B behövde dock inte utnyttjas för semifreddon fick två tummar upp av alla.  Även det här receptet är hämtat från Jennies hemsida – Kalasgott.com.

4 ägg (separerade)
1 tsk citronsaft, färskpressad
1 vaniljstång, fröna
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl crème Fraiche
ev. 2 msk Calvados (alt. Cognac, Whiskey)

Gör så här:

Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med citronsaft och 0,5 dl av sockret. Vispa äggulorna pösigt tillsammans med vaniljfrön och resterande 1,5 dl socker. Vispa grädden lätt. Rör samman äggulesmeten med den vispade grädden och crème fraichen. Vänd i äggviteskummet och tillsätt ev. calvados. Klä en passande form med plastfolie och häll i smeten, eller gör som vi gjorde använd en silikonform då behövs inte plastfolien. Täck även ovansidan med plastfolie. Låt semifreddon frysa i 4-6 timmar. Lossa glassen genom att ställa formen en kort stund i ett varmt vattenbad.

Vi avnjöt semifreddon med lite jordgubbar som jag hade i frysen men det går naturligtvis bra att vara uppfinningsrik och variera tillbehören.


Italian dessert was on the menu this weekend, Semifreddo, or as we now refer to it – almost ice cream. Semifreddo means “semi frozen” and it’s has a mousse like texture which means it doesn’t freeze as solidly as ice cream. It’s easy to make, delicious and ready in just hours without any need of an ice cream machine.

Simon, the biggest ice cream lover I know, was a bit sceptical to the whole almost ice cream concept and came prepared with a plan B, regular ice cream. There was no need for plan B though since everyone gave the desert two thumbs up. So here is the recipe, give it a go!

4 eggs (separated)
1 teaspoon lemon juice, freshly squeezed
1 vanilla pod, seeds
2 dl granulated sugar
2 dl whipping cream
2 dl crème fraîche (this might be a problem to get hold of outside Europe but you can make your own if your the Martha Stewart type, and exactly how is explained HERE)
possibly 2 tablespoons Calvados (or Cognac, Whiskey)

Beat the egg whites to a firm foam together with the lemon juice and 0.5 dl of sugar. Turn the bowl upside down to check if it’s done (the eggs should not fall out). Beat the egg yolks until fluffy together with the vanilla seeds and the remaining 1.5 dl of sugar. Whip the cream lightly. Stir together the yolk batter with the whipped cream and crème fraîche. Turn the egg whites into the batter and add the Calvados. Dress a suitable baking tin with plastic wrap and pour in the batter. (we used a silicon one so no plastic wrap was needed). Cover the top with plastic wrap and put the semifreddo in the freezer for 4-6 hours. Remove the ice cream by placing the baking tin in a hot water bath for a couple of minutes.

We served the semifreddo with strawberries I had left in the freezer from last summer but of course you can use your imagination and serve it with something different.

Note!
1 dl = 0.42 cup
1 cup = 2.4 dl

Tags: , , , , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts
No Responses to “Almost glass”

Leave a Reply

*