17 Mar 2011

Pizza salad Swedish style

1 Comment Recipes, Typically Swedish

I think it’s pretty Swedish to eat pizza salad made out of cabbage with your pizza. Simon really likes it so I tried making my own a couple of months ago and it turned out really good. I made another batch today and thought I’d share the recipe with you all.

Ingredients

300-500 g cabbage
1 ½ tablespoons canola oil
2 tablespoons vinegar (12%)
2 teaspoons granulated sugar
1 pinches of black pepper
2 pinches of salt
A few splashes of italian salad seasoning, oregano or garlic powder

Shred the cabbage thinly. Put it in a colander and pour boiling water over so the cabbage softens slightly. Put it in a bowl (not metal) and add remaining ingredients. Mix well. If you want soft and juicy pizza salad crush the cabbage, for example with a pestle from a mortar or “knead” the cabbage with your hands. Set cold and serve at the earliest, a couple of hours later but it tastes even better one or a few days later.

Bon appetit!


Och så receptet på svenska också. 🙂

Ingredienser:

300-500 g vitkål
1½ msk rapsolja
2 msk ättika (12%)
2 tsk strösocker
1 krm svartpeppar
2 krm salt
Ett par stänk av italiensk salladskrydda, oregano och vitlökspulver

Gör så här:

Strimla vitkålen tunt med hjälp av t.ex. en osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll över kokande vatten, så kålen slaknar en aning. Lägg över den i en skål (inte metall) och tillsätt resterande ingredienser. Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria gör då så här: Stöt vitkålen, gärna med en stöt (som man brukar använda i en mortel). Eller också kan man “knåda” vitkålen med händerna. Blanda väl. Vill man ha kålen ännu mjukare kan man “dunka till den lite” med en mortel, så tränger ättikslagen in lite fortare i kålen. Ställ den kallt och servera tidigast ett par timmar senare, gärna dagen eller ett par dagar senare.

Smaklig måltid!
Tags: , , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

One Response to “Pizza salad Swedish style”

  1. Reply Susi says:

    That was something I LOVED when I lived in Norway for studies 3 weeks. They didn't force that stuff on you when you had pizza! 🙂

Leave a Reply

*