10 Feb 2011

Kalle Kamel

No Comments Typically Aussie

Visste du att Australien är det enda landet i hela världen som har vilda kameler?

Jag tänker mer Mellanöstern när jag hör kamel men tydligen exporteras till och med kapplöpningskameler från Australien till Saudiarabien och Kuwait. Komiskt! 🙂 Det är ingen som vet exakt hur många vilda kameler (eller ja, dromedarer är det väl tekniskt sätt eftersom de bara har en puckel) som finns ute i Australiens Outback men siffror från allt mellan 250 000 och en halv miljon dyker upp när man läser om dem. Förr användes de som packdjur men idag används de bland annat vid kamelkapplöpningar och turistiga äventyrsexpeditioner.Egentligen är kamelerna förvildade eftersom det inte fanns några kameler i Australien från början utan drygt 10 000 kameler fraktades från Indien och Pakistan till Australien med båt i mitten av 1800-talet.  De tjänstgjorde då som pack- och transportdjur när den okända kontinenten kartlades. När telegrafförbindelser och järnvägslinjer byggdes fraktades allt material på kamelrygg.

Men redan på 1920-talet var kamelen överflödig då andra transportmedel fanns att tillgå och de afghaner och pakistaner som ägde kamelerna (de hade hyrts in som kamelexperter) ville inte avliva sina kära kameler utan släppte istället dem fria och på så sätt bildades Australiens vilda kamelstam. Många olika raser exporterades in och dagens vilda kameler är resultatet av en blandning av dessa.

Antalet kameler skulle fördubblas vart tionde år om det inte var för kamelindustrin som varje år omsätter 70-100 miljoner kronor. Varje år infångas ett stort antal kameler för att tillgodose den växande efterfrågan på kamelkött, skinn och läderprodukter.

Här hittar du de vilda kamelerna.


Visste du att…
  • …en välkänd kamelkapplöpningstävling är den årliga Camel Cup som går av stapeln i Alice Springs?
  • …en kamel kan bli 40-50 år gammal?
  • …en kamel kan dricka över 100 liter vatten på kort tid?
  • …en stor tjur kan bära upp till 600 kg packning, lika mycket som den väger själv?
  • …kamelpuckeln innehåller reservproviant i form av näringsrikt fett, inte alls vatten som många tror?
Tags: , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts
No Responses to “Kalle Kamel”

Leave a Reply

*