27 Jan 2011

Aussie Sausage Rolls – recept

No Comments Recipes, Typically Aussie

Trots avsaknaden av tips från er läsare (HÄR) gav jag mig på ett försök till att göra sausage rolls igår kväll. Googlade lite och gjorde en kombination av ett par olika recept. Jag tyckte själv att de blev rätt bra och var faktiskt mäkta stolt. Det ultimata testet var ju ändå när Simon skulle smaka dem när han kom hem från sitt Australia Day firande hos Stephen i Älmhult. Han första kommentar var att de såg ut som sausage rolls och det är ju alltid ett plus, dessutom fick de godkänt i smaktestet så jag tänkte jag skulle bjuda på receptet till denna Australiensiska nationalrätt. 🙂 Trots att de heter “korvrullar” har de inte mycket mer än kanske formen gemensamt med en korv.

Ingredienser (ca 24 st)

 3 st smördegsplattor (i recepten jag hittade stod det frysta men jag hittade inte det och det gick precis lika bra med vanliga)

Fyllning

ca 800 g blandfärs (alternativ fläskfärs)
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1/2 dl tomatsås
1 msk dijonsenap

Pensling

1 ägg
1 msk mjölk
ev sesamfrön

Gör så här:

Om du har fryst smördeg ta fram den så den tinar något. Sätt ugnen på 200 °C. Blanda färs, ströbröd och mjölk i en bunke. Hacka löken (ganska fint) och blanda med färsen. Tillsätt pressad vitlök, sambal oelek, peppar, salt, tomatsås och dijonsenap. Blanda väl, du kan använda en matberedare om du har en sådan men det går lika bra att blanda för hand. Dela upp köttfärsfyllningen i 6 lika stora delar. Picka smördegsplattan med en gaffel så att rullarna inte rullar upp sig i ugnen. Placera smördegsplattan horisontellt med långsidan mot dig och fördela en sträng med köttfärsfyllningen längs med kanten. Rulla sedan ihop plattan tills du kommit halvägs och skär av.

Rulla fram och tillbaka och se till så att skarven blir tät annars faller rullen sönder när man försöker äta den. Dela varje rulle i 4 delar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg/mjölk mixen. Klipp ett par snitt på varje rulle efter du penslat dem så att ångan från köttfärsen kan komma ut när den bakas i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min, tills de fått en gyllenbrun färg.

Ett tips är att göra dem ännu mindre och ha som tilltugg på barnkalaset eller festen. Om man vill kan man även dekorera dem med sesamfrön innan man skjutsar in dem i ugnen. Glöm inte att servera dem på äkta Aussievis med lite ketchup att doppa dem i.

Jag tror att jag var lite mer blond än vanligt, tänkte inte på att jag hade väldigt många färdiga sausage rolls och funderade inte på att vi kanske inte vill sätta i oss 24 st på ett par dagar. Tror inte det går så bra att frysa dem när de är lagade. Oups! Vill man frysa dem ska man förstås göra det efter man delat dem men i lagom stora bitar. Styckfrys dem på en bricka/ett fat först tills de bivit hårda och sedan kan du lägga dem i plastpåsar. De bör tinas innan du sedan bakar dem. Oh well, något att tänka på till nästa gång.

Tags: , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts
No Responses to “Aussie Sausage Rolls – recept”

Leave a Reply

*