16 Dec 2010

Emigrera med din hund – del 2

2 Comments Import your dog, Move to Australia

Hur det går till?

Australien är ett av de länder som har hårdast införelsekrav när det gäller djur i hela världen. Så det är klokt att börja fundera på detta i tid innan planerad avresa då det är en hel del som måste förberedas vid en eventuell flytt. Det krävs en hel del planering, en rad med veterinärintyg, vaccinationer, importtillstånd, rabiesintyg och pengar.

 1. Säkerställ att din hund får exporteras, vissa “kamphundsraser” är inte tillåtna exempelvis.
 2. Se till att din hund är försedd med ett microchip för identifiering.
 3. Ansök om ett importtillstånd (tillståndet är giltigt 6 månader efter utförandet).
 4. Utför de hälsokontroller som krävs.
 5. Utför de vaccineringar som krävs, tänk på att vissa vaccinationer kan behövas göras långt i förväg.
 6. Ordna transporten, flygbiljett etc.
 7. Boka karantänplats.
 8. Genomför interna och externa parasitbehandlingar.
 9. Skaffa nödvändiga veterinärintyg.

Vilka vaccinationer krävs?

Hunden måste vara vaccinerade mot

 • Valpsjuka – livshotande sjukdom spridd över hela världen som trots sitt namn kan drabba hundar i alla åldrar.
 • Infektiös hepatit (HCC) – smittsam leverinflammation.
 • Parvovirus (parvo) – har funnits i Sverige sedan 1980 som vid smitta orsakar kräkningar och diarré.
 • Parainfluensa – i ca 80% av fallen den faktor som framkallar sjukdomen kennelhosta.
 • Bordetella bronchiseptica (kennelhosta) – ej en livshotande sjukdom men väldigt smittsam.

Och runt 30 dagar före avresa tas även blodprov för att test att hunden inte lider av följande infektionssjukdomar och parasiter.

 • Monocytär ehrlichios – bakterie som sprids via en fästingtyp som inte finns i Sverige.
 • Brucellos- allvarlig infektion som aldrig påvisats hos svenska hundar.
 • Leishmanios – parasit som sprids via myggor som inte finns i Sverige.
 • Leptospiros- infektion som är väldigt ovanlig i Sverige vanligare i varmare klimat.

Eftersom vaccineringen tar lång tid är det bäst att rådgöra med din veterinär om du planerar att flytta utomlands med din hund. Det är också viktigt att tänka på att vaccineringen även måste gälla under hela karantänsperioden.

Måste Pollux ha ett djurpass?

Nej, jag tror att det bara behövs ett djurpass då man reser mellan EU länder.

Vilka regler och krav finns?

En bra informationssida med det mesta du behöver tänka på inför resan hittar du HÄR(engelska).

Det är viktigt att du har en transportbur till din hund som är godkänd för flygtransporter. Ett exempel på en sådan är Petmate Vari Kennel (en sådan har Pollux redan) men det finns en mängd varianter på marknaden. Burens storlek är viktigt och den ska vara lite “trång” eftersom hunden inte har något bälte som håller den fast vid eventuell turbulens men han/hon behöver ha tillräckligt med utrymme för att vända sig och ligga ner i sin naturliga sovställning.

Buren ska vara:
 • tillräckligt hög för hunden att stå upp i normal stående ställning utan att huvud och öron vidrör taket.
 • tillräckligt lång för hunden ska kunna ligga i normal position.
 • vara tillräckligt bred för att hunden ska kunna vända sig runt.

A: Längden från nosen till början av svansen

B: Bredd axlar
C: Höjd från golv till bröst
D: Höjd från golv till högsta punkt på huvudet i stående position (inkl. öron)

 

Vad skulle det kosta?

Billigt är det inte, det kan jag lova. Det blir en hel del kringkostnader runt en flytt av hund och jag ska försöka bena upp kostnaderna baserat på tre kategorier: förberedelser, transport och karantän.

Förberedelser

Som jag nämnde ovan behövs en godkänd transportbur och priset på sådana varierar från 300-2000 kr beroende på vilken storlek som behövs till just din hund. Tror jag betalade runt 800 kr för Pollux Vari Kennel bur för ca 5 år sedan och han är ju en cocker spaniel så en medelstor hund.

Sedan tillkommer alla veterinärbesök och vaccineringar. Har inte full koll på hur mycket det skulle bli i dagsläget men återkommer när jag undersökt detta ytterligare. I Pollux fall måste även ett mikrochip inplanteras då han idag bara är märkt med en tatuering. Tror att det kostar runt 400 kr.

Transport

I dagsläget har jag inte en susning om vad en flygbiljett kostar, det är något som måste undersökas vidare men det finns egentligen två alternativ när det gäller flygresan, antingen kontaktar du själv flygbolagen och bokar eller så tar du hjälp av en “Pet travel agent”. Vad jag har kunnat utläsa hittills är det endast British Airways som används för djurtransporter från Europa men jag vet inte om det är helt sant eller inte.

I flera forumtrådar har jag sett tipset att kontakta ett företag som heter Trust forwarding för att få reda på priser etc. Företaget är en affärsenhet inom SAS-Cargo gruppen som arbetar med flygfrakter bland annat djurtransporter och de kan hjälpa dig med att boka din resa. Är du dessutom medlem i SKK (Svenska Kennel Klubben) så får du 10% i rabatt.

Ett australiensiskt företag specialiserad på bara djurtransporter som jag läst mycket gott om är Jetpets och jag tror att man kan anlita dem även om man åker från Sverige till Australien.

Om du bokar resan själv observera att det bara är tillåtet att mellanlanda för byte av flygplan på följande Europeiska flygplatser:

 • Amsterdam
 • Köpenhamn
 • Frankfurt
 • Heathrow
Karantän

Karantänkostnaden uppgår till $39 (ca 250 kr) per dag och med lite andra obligatoriska kringkostnader slutar en 30 dagars vistelse på ungefär 8 500 kr(om jag har kunnat tyda informationen rätt). Eventuella veterinärbesök under karantänen om sådana skulle behövas tillkommer och de får du som ägare själv givetvis stå för.

Hur går själva flygresan till?

När du väl kommer till flygplatsen för incheckning kontrollerar en gränsveterinär att alla utförselhandlingar är korrekta och att ID-märkningen stämmer. Veterinären gör också en allmän bedömning av hälsotillståndet precis vid utresan, att hunden ser pigg ut helt enkelt. När allt är klart och hunden gått in i sin bur plomberas den och får inte öppnas under resan.

I de flesta fall så tar resan ungefär två dygn. Vid mellanlandningarna förses hunden med vatten och ges mat enligt instruktioner du som ägare gett ( mat kan man tejpa fast en portion på taket till buren). Dock brukar dom flesta hundarna inte vara så hungriga under en sådan transport.

Det enda gången plomberingen öppnas är om buren mellanlandar och tas till en gränsveterinärstation, där hunden får komma ut ur buren och blir rastad och matad. Hunden får sen vila i en större box, innan vidare transport till slutdestinationen. Vid behov rengörs buren – en olycka händer så lätt, i synnerhet om det är frågan om en lång resa.

Söva hunden eller ge den lugnande rekommenderas inte under en sån här flygtransport det kan leda till att hunden blir uttorkad. Verkar inte hunden frisk och pigg så kommer de inte tillåta att hunden lastas på planet och du riskerar att en drogad hund inte klarar gränsveterinärens kontroll när den kommer fram heller. Men att träna hunden att sitta i bur är definitivt inte dumt innan.

Djuren transporteras i speciella djurlastutrymmen och det är lika behaglig temperatur som i kabinen men mycket tystare och mörkare. Hunden fraktas ut till flygplanet i god tid för att den ska kunna lastas på i lugn och säker takt och buren spänns sen fast i golvet så att den inte kan glida omkring. Ingenting lastas ovanpå buren och man ser noga till att ingenting runtomkring kan täppa till luftintagen. Inga grisöron eller tuggben tillåts i buren, men gärna ett gosedjur (ställer mig tveksam till detta vill minnas att inga leksaker alls var tillåtna i buren när vi flög inrikes i Sverige). På grund av den tunnare atmosfären i lastutrymmet kommer de flesta djuren att sova under en flygningen.

Får jag besöka honom under tiden han sitter i karantän?

Ja, det är tillåtet att besöka din hund maximalt två gånger i veckan under de uppsatta besökstiderna som i alla fall i Melbournes fall innebär ett par timmar per dag under vardagar.

Hur länge måste han sitta i karantän?

Alla djur som förs in i Australien måste sitta i karantän och godkända karantänanstalter finns på tre orter: i Sydney, Melbourne och Perth. Eftersom Sverige är ett av de länder som tillhör grupp 2 – rabiesfria länder gäller minimumkravet på karantän vilket innebär “endast” 30 dagar.

 Hur fungerar karantänen?

Hunden tas om hand av personal vid flygplatsen och transporteras direkt till karantänstationen och du får inte träffa din hund på flygplatsen eller under den första dagen. I karantänen får hunden ett boende med egen säng, mat, vatten och omsorg. I Melbourne har varje hunden egen liten hundgård med ett utomhusområde och ett eget sovutrymmen med uppvärmning för vintermånaderna. Det finns tre olika storlekar på hundgårdar och din hund tilldelas en lämplig storlek på hundgård baserat på ras och storlek.

De tre olika hundgårdsstorlekarna på karantänstationen i Melbourne

Exempel på hundgård i Melbourne med utomhusbur och sovutrymme.

Det finns dessutom en rastgård som man får utnyttja vid besöken alternativ kan man på egen bekostnad anlita en “dog walker” (dessa exempelvis) som kommer och rastar din hund två gånger i veckan om du inte har möjlighet. Men även personalen på karantänstationen strävar efter att rasta din hund två gånger i veckan om du inte har möjlighet att göra det själv.

Rastgården i Melbourne

Filtar och dylikt som finns i buren under transporten är oftast smutsiga och kan komma att förstöras vid ankomsten till karantänen. Vill man ha speciella filtar att använda under karantänperioden kan dessa skickas med fastsatt på utsidan av buren alternativt kan man skicka detta till karantänstationen från Australien eller ta med sig vid ett besök.

Hur kommer han att fixa den Australiensiska värmen?

Enligt flera forum jag läst och veterinärråd så acklimatiserar hundar sig bättre än vi människor och att anpassa sig till det varma klimatet ska inte vara några problem.

Tags: , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

2 Responses to “Emigrera med din hund – del 2”

 1. Reply Mamma says:

  Helt vansinnigt att bara fundera på. Klart Pollux ska stanna hos oss.Lägg ner det projektet.
  Kram!

 2. Reply Hanna-TX says:

  Jag forstar att ni funderar pa att flytta tillbaka till Australien, spannande! Nagon sarskild anledning forutom vadret? Jag ar nyfiken eftersom att jag funderar pa att dra med min amerikan t Sverige, men det verkar som att manga som gor det valjer att flytta tillbaka t USA el Australien pga svarighet att fa jobb el andra issues.

Leave a Reply

*