09 Nov 2010

Partner Migration Booklet

3 Comments VISA application

As Simon and I discuss moving back to Australia (not right now but later on) I’ve started to look into the application process for the Partner Visa, I want to be prepared. I know that several of our readers have been through this process so any useful information that you can share would be helpful.

I found a (what I think might be) a useful booklet at the Australian Department of Immigration and Citizenship’s homepage – a booklet called Partner Migration Booklet (pdf). The booklet can be downloaded from the homepage and I think my investigation starts by reading the booklet.

Tags: , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

3 Responses to “Partner Migration Booklet”

 1. Reply Carolina says:

  Du gör helt rätt i att börja kika på det nu, Anna, då det kan ta väääldigt lång tid att förbereda allt.

  Glen och jag började undersöka och fixa fram det vi behövde i december 2008 för att sen söka visumet i december 2009. Att kolla igenom broschyren du hittat är en jättebra början! Ett annat tips är att skaffa en bra mapp med många fack redan nu – det kommer bli många papper att samla ihop och det blir så mycket enklare att ha allt på ett ställe (vilket inte vi gjorde då vi flyttade runt mycket och därför blev av med en del…) När vi sökte visumet hade vi en bunt papper 4 cm tjock…

  Ett annat tips är att kontakta den australiska ambassaden i Berlin och be dem skicka info (vi fick ansökningsblanketter och sånt via mejl). Det är via den ambassaden ni måste söka. Det finns även lite info på deras hemsida. När ni ska söka är det en stor fördel om ni båda kan åka dit för intervju och sånt. Mitt visum blev beviljat samma dag då vi hade alla papper i ordning och då vi båda var där för intervju.

  De flesta andra ansökningshandlingar du behöver finns på http://www.immi.gov.au/migrants/partners/partner/309-100/ . Det finns även ett "prospective marriage visa" om ni planerar att gifta er i Australien. Då kan ditt permanenta uppehållstillstånd bli beviljat tidigare.

  Bra tips är att börja samla på er så många "bevis" på ert förhållande som möjligt. Som du säkert vet är ju grundkravet för att man kan söka partner visa att man har varit sambo i minst 12 månader innan man söker visumet. Så se till att båda era namn står på hyreskontrakt, elräkningar, telefonabonnemang etc då kopior på detta kommer behövas.

  För att bevisa ert förhållande är det bra att ta kort med datumstämpel (brukar funka på de flesta kameror) som visar er båda på olika platser. De brukar vilja ha minst 10 kort från olika tider under ert förhållande. Även brev adresserade till er båda (alltså kuvert), brev och email ni skrivit till varandra, telefonutdrag från tider ni varit ifrån varandra och sånt är bra bevis. Det är också bra om ni båda skriver varsitt "intyg" angående ert förhållande, tex när och hur ni träffades, viktiga händelser i ert förhållande, framtidsplaner (och sen givetvis dubbelkollar med varandra att ni fått till alla detaljer likadant :).

  Dessutom måste Simon vara din "sponsor" dvs visa att han har tillräckligt god ekonomi för att teoretiskt sett kunna försörja dig i minst två år ("provperioden"). Detta kan bevisas med hjälp av ev tillgångar, jobbkontrakt, senaste lönebeskeden etc. Det var pga det här kravet som vi inte sökte partnervisum direkt efter att vi varit i Sverige då Glen inte lyckades få ett jobb i Sverige och därför kunde han inte uppfylla sponsorship-kravet. Vi sökte därför ett 1-års turistvisum för att åka tillbaka hit och sen sökte vi partnervisum efter ett halvår de Glen hade jobbat ett tag och kunde visa arbetskontrakt och lönebesked. Nackdelen med turistvisum är ju då att du inte får jobba, samt att ni måste åka tillbaka till Berlin för att ansöka om partnervisumet.

  Andra bra bevis är tex gemensamt bankkonto, samt givetvis hur väl ni känner varandra (familjeförhållanden, tidigare jobb och utbildning etc). Typiska frågor de ställde oss individuellt var tex: var gick din sambo i grundskola? var brukar ni handla era matvaror? vilken färg är det på era sovrumsväggar? och en massa annat lustigt… Sen jämför de svaren i princip. Men det låter värre än det är, de var iallafall trevliga att prata med!

  Andra dokument ni behöver är polisutdrag för dig från Sverige samt alla länder du bott minst 6 månader i de senaste tio åren tror jag det var. Samt att du måste genomgå en läkarundersökning med lungröntgen (kan vara dyrt och omständigt, kolla upp noggrannt! Finns bla i Stockholm).

  Ni behöver också minst två sk statutory declarations (tror det stavas så, men allmänt kallade stat decs, Simon vet säkert vad det är). Det är signerade "vittnesmål" från australiska medborgare som kan bekräfta ert förhållande. Helst ska de inte vara familjemedlemmar.

  Polisutdraget och läkarundersökningsresultaten (ni får inte öppna detta!!! Det måste vara förslutet när ni tar med det) måste vara original, och övrigt certifierade kopior. De godtar endast vissa certifierade dokument, framförallt av en sk JP här i Australien. De finns lite överallt och Simons släktingar eller vänner kanske kan hjälpa er med de australiska dokument ni måste fixa. Annars tror jag vissa personer i Sverige får göra det, men viktigt att ni kollar upp noggrannt vilka dessa är. Om ni inte har alla dokument helt korrekt och komplett med er så kan ansökningen ta över sex månader till ett år. Våra kompisar som vi mötte efter att vi hade ansökt hade inte riktigt alla sina dokument (hade missat en stat dec samt fått kopior bevittnade av en person som inte var godkänd av dem) och de fick vänta i 14 månader innan deras blev beviljat. Men som sagt, för oss gick det på en dag. Boka tid hos dem i god tid och se till att ringa och bekräfta flera gånger, samt skicka eventuellt de dokument de behöver innan ni åker dit (de kommer meddela er vad de vill ha i förväg i så fall)

  Tror det var allt jag kom att tänka på nu, men mejla mig gärna om du vill (carro87ander@gmail.com). Jag finns på skype också ifall du vill pratas vid! Ska försöka se om jag hittar några fler av de dokument och "att-göra"-listor vi använde oss av och skicka till dig.

  Det är alltså en betydligt mer omständig process än att söka visum för Sverige, men det kommer säkert gå bra för er! Ta det dock lugnt och stressa inte upp er, det kan vara en riktig relationstestare att fixa allt detta, och det låter som att ni redan har haft mycket att göra på sistone så det kan vara bra att ta det lite lugnt ett tag. Så var det för oss iallafall… Det var väldigt tufft när vi bodde i Sverige då Glen inte trivdes så bra när han inte lyckades få jobb och vi hade nästan inga pengar undansparade och bodde hos släktingar… Men allt löser sig så småningom! Nu hoppas vi att det går bättre för oss när vi flyttar hem i april. Vi har redan börjat kolla upp jobb och sånt, så vi hoppas på det bästa! Nu vet vi ju också lite mer vad vi har att vänta oss. Det kommer säkert lösa sig för er med så fort Simon får ett jobb och lär sig lite mer svenska. Så synd att vi inte är hemma nu så kunde killarna få prata lite aussie iallafall… Men det är väldigt starkt gjort av Simon att flytta från ett bra jobb och etablerad livsstil till ett nytt jobb, så vi önskar er all lycka till!!

  Ha det så bra och ta det lugnt i snöovädret!

  /Carolina

 2. Reply Anna - Swaussie says:

  Sv Carolina:

  WOW, tusen tack för den inputen. Ovärderligt! Har ju förstått att det är bra mycket både dyrare och knepigare att göra det omvända mot vad vi har gjort till Sverige, var därför jag redan nu ville börja spana på det. Låter som en pers verkligen. Tror nog att vi kanske får ligga lite lågt med det ett tag men börja samla "bevis". 🙂

  Har säkert mer frågor längre fram, men än en gång tusen tack för infon, vi är djupt tacksamma för all hjälp!

 3. Reply Carolina says:

  Inga problem, bara kul att kunna dela med sig av erfarenheter när vi är i liknande situation! Men ibland önskar jag att jag också skrev blogg, då hade jag ju bara kunnat hänvisa dit…

  Jag uppskattar verkligen att du lägger ner så mycket tid på att skriva en bra, innehållsrik, rolig och spännande blogg! Du skriver alltid så tydligt och jättebra att du oftast skriver både på engelska och svenska så att även Glen kan läsa och förstå.

  Det kommer gå galant för er med visumansökan, jag menade inte att låta negativ, men däremot inte lura i er att det är lätt. Många sa till oss att "lägg inte ner så mycket tid på det, det löser sig", "jag hade inte med mig det där och det där och ändå fick jag visumet" osv, men det visade sig att det absolut är värt att lägga ner tid och energi på att göra det rätt från början då det som sagt är otroligt dyrt (vi gav förresten cirka $2500 för ansökan, hälsoundersökning, utdrag och kopior)och det är ju en hel del som står på spel. Man vill ju inte vara ifrån sin respektive längre än nödvändigt 🙂

  Kontakta mig gärna så fort du har någon mer fråga eller undrar något!

  Lycka till med allt!

  /Carolina

Leave a Reply

*