26 Oct 2010

Disregard previous letter

10 Comments Move to Sweden

The Tax Agency are very professional, yesterday Simon got a second letter saying (in Swedish of course) that he should disregard the letter he received on Friday (HERE). Though we’ve already posted the signed paper they asked for with an angry letter from me letting them know how I felt about their incompetence. =P

The new letter refereed to the new rule, valid from October 1st this year, (Simon’s identity can be confirmed by comparing information from the Migration Board) and stated that they assumed he allowed them to compare the information from the application with the register. All of a sudden no need to sign anything any more. It also said that if he didn’t want them to do that, he should contact the Tax Agency via letter or phone and let them know that. Good work! I’m impressed, really I am….NOT!

Tags: , , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

10 Responses to “Disregard previous letter”

 1. Reply Anders says:

  Det var väl inte så konstigt. Med ändrade regler kan det uppstå problem. Klaga inte så mkt. Det är jobbigt i ALLA länder att ha kontakt med myndigheter. Sverige är inget undantag. Nej, de är inte snabba och det känns jobbigt och man blir irriterad. Men tyvärr är det så när man har kontakt med myndigheter. Kan garantera att det varit likadant för dig om det varit du som flyttat till Australien.

 2. Reply Anna - Swaussie says:

  Sv Anders:
  Jag förstår att det kan ta lite tid men det är väldigt segt för minsta grej i Sverige. Och det som gör mig mest irriterad är faktiskt det faktum att all info kommer på svenska. Helt galet! Jag förstår att svenska är vårt språk men när myndigheter som sysslar med immigrationsfrågor skickar info på svenska så undrar man ju.

  Det är självklart lätt för dig att sitta och säga att vi ska sluta klaga och acceptera. Tror du hade reagerat lite annorlunda om du varit mitt i det själv och samma visa hade gällt om och om och om igen. Man får nog helt enkelt.

 3. Reply Anna - Swaussie says:

  Sv Anders:
  Jag förstår att det kan ta lite tid men det är väldigt segt för minsta grej i Sverige. Och det som gör mig mest irriterad är faktiskt det faktum att all info kommer på svenska. Helt galet! Jag förstår att svenska är vårt språk men när myndigheter som sysslar med immigrationsfrågor skickar info på svenska så undrar man ju.

  Det är självklart lätt för dig att sitta och säga att vi ska sluta klaga och acceptera. Tror du hade reagerat lite annorlunda om du varit mitt i det själv och samma visa hade gällt om och om och om igen. Man får nog helt enkelt.

 4. Reply lovisa says:

  Hej vad gör du idag?:)

 5. Reply Anders says:

  Som jag sa så är Sverige INGET undantag. ALLA myndigheter i ALLA länder fungerar likadant. Så är det och det vet man. Sen att all info är på svenska är förstås märkligt. Men att det tar tid och är omständigt är varken en nyhet eller förvånande.
  Och det blir inte bättre av att ni klagar, ni lägger ju bara massa energi på en sak som ni inte kan påverka.

 6. Reply Linnéa says:

  njaa.. jag håller inte med dig Anders. Jag har arbetat på bank och vi gjorde alltså även IDkort. Att skaffa ett IDkort (som du måste ha för att kunna tex, öppna ett bankkonto) är i stort sätt omöjligt för invandrare. Jag vet inte hur många stackare jag själv har tvingats neka. Det är moment 22 och "staten" har fått otroligt mycket klagomål att vi gör det omöjligt för invandrare att kunna skaffa ett iDkort.

  Bättring kommer dock!

 7. Reply Sofie says:

  Det funkar inte alls på samma sätt i ALLA länder, Anders. Här i Australien gick jag in på ett bankkontor med mitt pass och det var allt de behövde för att jag skulle få öppna ett bankkonto. Likaså med Medicare, dvs australiensiska motsvarigheten till Försäkringskassan. Behövde bara mitt pass med visum och vips var jag registrerad. För att få australiensiskt körkort och på så sätt ett australiensiskt ID kort behövde jag bara ta med mitt pass, svenska körkort `plus den internationella översättningen, betala 47 AUD och sen kom det med posten inom en vecka. Så nej det funkar inte LIKADANT i ALLA länder. Däremot i England var det skitdrygt, man var tvungen att ha jobb eller ett hyreskontrakt för att få öppna bankkonto osv.

 8. Reply Anna - Swaussie says:

  Tack för allas input, jag älskar när det faktiskt kan bli lite diskussion och när våra läsare "lägger sig i" och kommenterar. Mer sånt!

  Sv Linnéa:
  Det var just pga av detta som vi gick till Skattekontoret och ansökte om ID kort istället för hos banken. Men det visade sig ju inte vara helt superenkelt det heller. Men som du säger kan vi konstatera att det inte är helt lätt att komma som invandrare till Sverige, inte ens när man har en svensk anhörig.

  Sv Sofie:
  Ja, passet verkar vara en nyckel i andra länder ex Australien. Det är så märkligt att inte det funkar så i Sverige när man inte har ett EU pass. I Sverige existerar man inte utan de fyra sista siffrorna i personnumret. Problemet är ju bara att få dem och få ett ID kort som visar det.

  I Sverige har vi väldigt långa handläggninstider på allt. Att du kan få ett Aussiekörkort på en vecka är ju helt otroligt. Här tror jag faktiskt man måste köra upp för att få ett svenskt körkort även om man, som i Simons fall, har ett giltigt Aussiekörkort. Men jag är inte hundra på det. Ett år får han ju köra på sitt australiensiska iaf.

 9. Reply Anna - Swaussie says:

  Tack för allas input, jag älskar när det faktiskt kan bli lite diskussion och när våra läsare "lägger sig i" och kommenterar. Mer sånt!

  Sv Linnéa:
  Det var just pga av detta som vi gick till Skattekontoret och ansökte om ID kort istället för hos banken. Men det visade sig ju inte vara helt superenkelt det heller. Men som du säger kan vi konstatera att det inte är helt lätt att komma som invandrare till Sverige, inte ens när man har en svensk anhörig.

  Sv Sofie:
  Ja, passet verkar vara en nyckel i andra länder ex Australien. Det är så märkligt att inte det funkar så i Sverige när man inte har ett EU pass. I Sverige existerar man inte utan de fyra sista siffrorna i personnumret. Problemet är ju bara att få dem och få ett ID kort som visar det.

  I Sverige har vi väldigt långa handläggninstider på allt. Att du kan få ett Aussiekörkort på en vecka är ju helt otroligt. Här tror jag faktiskt man måste köra upp för att få ett svenskt körkort även om man, som i Simons fall, har ett giltigt Aussiekörkort. Men jag är inte hundra på det. Ett år får han ju köra på sitt australiensiska iaf.

 10. Reply Anders says:

  Linnea och Sofie. Givetvis fungerar det inte EXAKT lika i alla länder och skiljer säkert ganska mycket i processerna. Men när man handskas med myndigheter så tar det tid….i ALLA länder. Men eftersom Australien är ett så fantastiskt land så är väl de undantaget då. Det är exakt samma problem i tex Spanien som här i Sverige att för att öppna ett bankkonto så måste du ha ett ID-kort, men för att få ett ID-kort så måste du ha ett bankkonto. Och bevisligen är det ju, kanske inte alls oväntat, jobbigt och tar tid även i England. Så poängen är ju faktiskt att Sverige INTE är unikt, och den andra poängen var att hur mycket man än klagar så blir det inte bättre och man mår bara dåligt själv för att man irriterar sig på saker man inte kan påverka. Jag försvarar inte Sverige och andra länder som har långa handläggningstider hos myndigheterna, det är uruselt av dem. Men jag säger att man vet att det är så och bör inte bli förvånad när det faktiskt visar sig att fördomarna stämde.

Leave a Reply

*