30 Sep 2010

Hej då 50-öringen

No Comments Typically Swedish

Under årens lopp har 5-öringen, 10-öringen och 25-öringen försvunnit och idag är det så dags att ta farväl även till 50-öringen. Det finns idag 394 miljoner 50-öringar i omlopp, värdet är 197 miljoner kronor. När 50-öringarna är insamlade skickas de tillbaka till Riksbankens myntleverantör Mint of Finland. Där manglas de så att de inte går att använda. Sedan smälts de ner och används till nya mynt. När den silverfärgade 50- öringen blev ogiltig 2006 försvann ett värde av 125 miljoner kronor eftersom 250 miljoner mynt aldrig lämnades in därför kommer du den här gången kunna växla in dina 50-öringar på banken fram till och med slutet av mars nästa år.Fast du från och med imorgon inte kan använda 50-öringen i handeln kan en vara fortfarande kosta 19:50 kronor. När summorna slagits samman i kassan avrundas 1–49 öre nedåt och 50 öre och uppåt till närmaste hel krona, när du betalar kontant vill säga. I den verkliga världen existerar alltså inte längre ören men betalar du med kort finns de fortfarande kvar.

Riksbanken passar även på att genomföra lite fler förändringar och två nya valörer ska införas; en tvåkrona och en tvåhundrakronorssedel.


The currency in Sweden is kronor. 1 krona is subdivided into 100 öre. The currency is sometimes informally referred to as the “Swedish crown” in English. The coins used today is 50 öre, 1 krona, 5 kronor and 10 kronor. But tomorrow the 50 öre coin will cease to be a legal tender. There are 394 million 50-öre coins in circulation worth 197 million SEK. When the silver-coloured 50-öre coin was abolished in 2006, millions of crowns just disappeared, since 250 million öre-coins were never handed back to the banks. That’s why you can still, after today, exchange the 50-öre coin at the bank until the end of March next year.

It’s the Bank of Sweden that has decided to abolish the coin because two out of three Swedes find it useless. It is also a question of environmental consideration, as well as the shopkeepers wishing it would disappear. They Bank of Sweden will also implement some more changes and two new denominations will be available soon; a 2 krona  coin and a 200-kronor note.

written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
No Responses to “Hej då 50-öringen”

Leave a Reply

*