23 May 2009

Australian Football – Footy

No Comments Typically Aussie


Det är publiksiffran i fredags i Ethiad Stadium under fotbollsmatchen mellan ligans hittills i säsongen obesegrade, Geelong Cats och Melbournelaget Western Bulldogs. Jag var en av dessa besökarna tillsammans med tre killar från jobbet (två av våra säljare och så Peter). Var en helt ok match enligt experterna och för mig som aldrig varit på en match tidigare var det ju lite extra spännande. Vann gjorde inte helt oväntat Geelong men bara med två poäng och det var spännande in i det sista. Tyvärr tänkte jag inte på att ta med min systemkamera till matchen (hade nog kunnat bli några bra bilder) men vi åkte direkt från jobbet till arenan och det var inget jag hade tänkt på att ta med till jobbet. Efter matchen blev det en liten pubrunda med boysen men jag var hemma runt 01.30 så det blev inte så sent.

Arenan ligger i Docklands inne i city och är en ganska ny arena, den stod klar 2000. Hos Melbourneborna är arenan kanske mer känt som Telstra Dome eller Docklands Stadium. Ethiad Stadium är det officiella namnet sedan mars i år efter ett nytt sponsoravtal med det nationella flygbolaget i Förenade Arab Emiraten, Ethiad Airways. Arenan har en kapacitet på 56 347 personer i sitt ovala utförande (under fotbollssäsongen) och i rektangulär design 53 335 personer. Arenan är hemmaarenan för AFL (Australian Football League) lagen Carlton, Essendon, North Melbourne, St Kilda och Western Bulldogs. Arenan används även till andra sportarrangemang och konserter.

Kort om reglerna som gäller för Aussie fotboll:

  • Spelas med två 18-mannalag på en oval plan
  • 4 perioder på vardera 25 min
  • En spelare får bytas ut när som helst under matchen (även under pågående spel), men får inte återkomma när han väl lämnat banan.
  • Vid vardera spetsen av ovalen finns fyra målstolpar, ett mål mellan de mellersta stoplarna ger 6 poäng alternativt 1 poäng när bollen vidrör en annan spelare eller touchar en målstolpe för att sedan passera mellan de två mellersta målstolparna eller går över de mellersta målstolparna. När bollen passerar mellan en mittstolpe och en ytterstolpe ger detta 1 poäng.
  • Spelet går ut på att med långa sparkar eller s.k. handpassningar, där spelaren håller bollen med ena handen och slår med den andra handens handled, komma så nära motståndarnas målstolpar att mål (poäng) kan göras.
  • Det är förbjudet att kasta bollen, men tillåtet att springa med den så länge den minst var tionde meter studsas, på annat sätt berör marken eller passas.
  • Den bollförande spelaren får hållas fast och tacklas mellan höfterna och skuldrorna. Tackling måste utföras med höften, bröstet, skuldran, armen eller öppna handen.
  • Fem domare övervakar en match och de kallas inte “referees” som i andra sporter utan “empires”
Tags: , , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts
No Responses to “Australian Football – Footy”

Leave a Reply

*